maanantai 1. helmikuuta 2016

Virkattu kukkaro + OHJE

Virkatun kukkaron ohjetta on minulta kyselty useampaan kertaan jo ennen joulua ja nyt sain vihdoin kuvattua tekovaiheet. Lisääntynyt valo helpottaa paljon kuvaamisia ja olenkin nyt muutaman päivän aikana kuvannut paljon postauksia valmiiksi. Iltaisin lasten nukahdettua olisi aikaa kuvailla mutta ei luonnonvaloa vain voita mikään, varsinkaan nuo keltaiset keinovalot. Mutta takaisin asiaan ja siihen ohjeeseen:

Kukkaroa varten tarvitset:
* kukkaron kehys 8,9cm
* lankaa, minulla käytössä Drops Muskat (merseroitu puuvillalanka, 50g= n. 100m)
* koukku 2,5mm
* läpinäkyvää siimaa kehyksen ompelua varten

Aloita tekemällä ketjusilmukkaketju pituudeltaan 42 silmukkaa. Jätä ketjun alkuun pitkä häntä, sillä tällä ommellaan lopuksi kukkaron pohja kiinni. Tee ketjusilmukkaketjusta löysä tai tee se vaikka yhtä kokoa isommalla koukulla, näin pohja ei kiristä.

Mikäli teet kukkaron jostain muusta langasta tai kehyksesi on eri levyinen, voit mallailla sopivaa pituutta kehyksen sisään. Minulla kukkaro on saman levyinen kuin kehys, joten ketjusilmukkaketju kannattaa olla hivenen kehystä kapeampi. Kiinteät silmukat hieman leventävät kukkaroa työn edetessä. Ketjusilmukkaketju kannattaa olla jaollinen kahdella + 2-4s (riippuen siitä haluatko jättää läppien väliin kehyksen avautumista helpottamaan 1 tai 2 silmukkaa).

Yhdistä ketju renkaaksi ja huolehdi, ettei ketju mene kierteelle.

Työ tehdään pyörövirkkauksena eli tästä eteenpäin jatkat tekemällä kiinteitä silmukoita vaihtamatta kierrosta. Vaihtumiskohtaakaan ei tarvitse merkitä, eli sopivaa tekemistä vaikka television katselun lomassa.

Kukkaro alkaa muodostua. Napakka työnjälki takaa sen, että kukkaro ei tarvitse vuorta.

Kuten edellisestä kuvasta ehkä huomasit, minulla työ on virkatessa väärinpäin eli nurja puoli päällä. Minulla näin tulee siistimmät silmukat ja työ on helpompaa tehdä, suosittelen ennakkoluulottomasti kokeilemaan!

Kun korkeus on sopiva, lopeta silmukoiden teko siihen kohtaan, missä aloitusketju alkaa alhaalla. Minulla kuvassa oikeassa reuna. Käännä työ oikein päin.

Seuraavaksi tehdään läpät eli ne osat, joihin kehys kiinnitetään. Merkkaa aloituskohta ja virkkaa 20 kiinteää silmukkaa ja käännä työ. 1 ketjusilmukka alkuun nostaa seuraavalle kerrokselle ja tee jälleen 20ks. Näin edeten muodostuu puolikkaan työn levyinen läppä. Jatka läpän tekoa virkkaamalla kierroksia edestakaisin, tee kierroksia yhteensä 7. Viimeisen kahdeksannen kerroksen aikana kavenna molemmista reunoista yhdet silmukat heti alusta, näin läppä istuu kauniimmin hivenen pyöreäreunaiseen kehykseen. Viimeinen kierros on 2ks yhteen, 16ks, 2ks yhteen. Päättele langanpää huolellisesti työn nurjalle puolelle. Huomaamattomin tulee, jos päättelet heti edelliseen kierrokseen ja näin päättely jää kehyksen reunan kohdalle.

Toinen läppä tehdään samalla tavalla ja läppien välille jätetään yhdet kiinteät silmukat väliin. Aloita toisen läpän tekeminen toisesta silmukasta läpästä laskien ja virkkaa 20ks. Käännä työ, 1kjs ja virkkaa 20ks toistaen tätä, kunnes läppä on saman korkuinen kuin toinenkin. Kavenna myös tässä läpässä viimeisellä kierroksella silmukat molemmista reunoista, jolloin viimeinen kierros on jälleen 2ks yhteen, 16ks, 2ks yhteen. 

Läppien aloituskierros muodostuu siis 20ks levyinen läppä, 1ks välissä, 20ks levyinen läppä ja jälleen 1ks (yht. 42s). Väliin jätettävät silmukat takaavat sen, että kukkaro avautuu kauniisti eikä kehyksen alareuna kiristä.

Mikäli kehyksesi on pyöreä, tee kavennuksia jo aiemmin mallailemalla työtäsi kehykseen. Yksi idea on myös piirtää kehyksen muoto paperille, se helpottaa tekemistä.

Läpän korkeutta voi sovittaa omaan kehykseen, kehykset kun eivät ole kaikki saman korkuisia.

Pohjan voi ommella kiinni neulalla tai virkata piilosilmoilla työn oikealta puolen. Molempia olen käyttänyt mutta minusta kauniimpi tulee ompelemalla. Päättele lanka huolellisesti työn nurjalle puolen.

Kehyksen voi ommella samalla langalla millä työ on tehty, ompelulangalla tai sitten läpinäkyvällä siimalla. Minä tykästyin siimaan kovasti, ompelu on hyvin huomaamaton ja se on helppo kiristellä. Ompelu kannattaa tehdä hyvässä valossa, siima todellakin on läpinäkyvää ja ohutta. Siima kannattaa päätellä hyvin, jottei se lähde liukkaana purkautumaan. Minä jätän yleensä alkuun pidemmän pätkän ennen solmua ja kun olen ommellut kehyksen, solmin siimojen päät yhteen useammalla solmulla ja päättelen ne kuin normaalin langan työn silmukoiden sisään.

Valmis kukkaro! Kukkaron voi koristella mielensä mukaan käyttäen esim. nappeja, pitsiliinoja tai ristipistotekniikkaa.

Tässä esimerkkejä tekemistäni kukkaroista. Pupunappi Paapiilta ja pöllönapit Paaposta. Virkattu pitsiliina tehty tällä lasinalusen ohjeella.

Otan mielelläni palautetta ohjeesta vastaan ja ohjelinkkiä saa vapaasti jakaa. Ethän kopioi ohjetta omalle sivullesi. Kuulen mielelläni, jos olet kokeillut ohjetta!

7 kommenttia:

  1. Kiitos selkeästä ohjeesta. Tätä olisi kyllä kiva kokeilla, kun saan tuon luvattujen töiden listan ensin lyhyemmäksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se tekemättömien ja "pakko kokeilla"-ohjeiden lista on kyllä loputon, ja aina sinne on pakko lisätä jotain!

      Poista
  2. Kiitos selkeästä ohjeesta. En ole vielä kokeillut, kun nyt vasta sain ohjeen. Olen hurahtanut näihin kehyskukkaroihin täysin.

    VastaaPoista
  3. Hienoja kukkaroita :) Tekis mieli itsekkin kokeilla

    VastaaPoista