sunnuntai 23. helmikuuta 2014

Käsityöläisyys ammattinaRakastan käsitöiden tekemistä ja opiskeluaikana tein paljon käsitöitä teoriatuntien aikana. Se helpotti keskittymistä kuuntelemaan, ja huomasin, että silloin kun en tehnyt käsitöitä, karkasi myös keskittyminen opetuksen kuuntelusta herkästi jutteluun tai muuhun ylimääräiseen. Silloin minulla oli kaksi koiraa, joista molemmat tarvitsivat neulepaidat syksyllä/keväällä ulkoillessa ja kun paitoja alkoi olla yli omien tarpeiden, päätin alkaa tehdä niitä omalla toiminimellä myös muille. Paidat tein mittatilauksella ja kirjailin niihin myös koirien nimiä, tein röyhelömekko-tyylisiä, jussipaitoja jne. Hyvin pian pienellä mainostuksella yhdellä koirafoorumilla tilausjono oli muutamassa viikossa niin pitkä, että "palkkasin" anopin tekemään paitoja apuna, jotta jono ei olisi venynyt kuukausien mittaiseksi. Sain myös hyvin paljon kyselyitä lemmikkitarvikeliikkeistä, jotka olisivat halunneet ottaa paidat perusmallistoonsa. Tuntipalkkaa hommassa ei kannattanut laskea, varsinkin kun töiden tekeminen oli hyödyllistä myös opiskelun kannalta, mutta jos sen palkan päätyi laskemaan, jäi tuntipalkaksi reilusti alle 5€/h.

Minulla oli siis hyvä ja toimiva tuote, jolla oli kysyntää "liikaa" ja siihen valitettavasti tuotteen myynti myös lopulta kaatui. Opinnot päättyivät ja tuli siirtyminen palkkatyöhön, ja aikaa tehdä ei ollut enää niin paljon kuin ennen. Kysyntä ylitti minun mahdollisuuden tehdä, koska vaikka ajallisesti minulle olisi ollut käsitöiden parissa töitä kellon ympäri, ei rahallinen korvaus tästä työstä olisi riittänyt millään elämiseen. Se sopi opintojen oheen, mutta ei päätyöksi. En varmasti ole ainoa, jolla tilanne on sama, ja se on todella surullista, ettei kotimaista käsityötä kannateta.


Ajatukset käsityöläisyydestä pulpahtivat mieleen näin hoitovapaan alettua ja käsityökärpäsen taas puraistua. Kaikki "oma aika" kuluu virkatessa ja mahdollisuuksien mukaan virkkuukoukku on kädessä myös lasten kanssa touhutessa. Jotain kivaa voisi taas keksiä, toiminimikin valmiina ja inspiraatiota olisi. Saa nähdä mitä keksin, pysykäähän kuulolla!

Ja hei, jos kotimaista käsityötä haluaa kannattaa kantamisen maailmassa, niin Liinalapselta löytyy Suomessa ommeltuja kantamisvälineitä sekä konekudottuja liinoja ja Chunky Slings sekä Hilla Slings ovat kotimaisia käsinkudottujen kantoliinojen tekijöitä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti