Minusta tällainen olisi ihana idea myös lahjaksi päiväkotitädeille, pienemmistä helmistä tehtynä koru sopisi myös isommalle lapselle omaksi koruksi.
(Pahoittelut kuvien laadusta, kuvat on otettu lasten nukkumaanmenon jälkeen koska silloin on eniten rajattomasti aikaa tällaiseen projektiin... Kuvassa 25mm helmi mallina.)
Aloitus "taikarenkaaseen" ja 20mm helmeen virkataan 11 kiinteää silmukkaa ja tehdessä 25mm puuhelmeä virkataan 14ks.
Piilosilmukalla rengas kiinni, mutta ei kannata liikaa kiristää, jotta myöhemmin helmeä laittaessa on helppo saada helmi suoraan virkatun osan sisälle.
Jatketaan virkkaamalla jokaiseen kiinteään silmukkaan 20mm helmessä 2 kierrosta pylväitä ja 25mm 3 kierrosta pylväitä. Kierrokset yhdistetään aina piilosilmukoilla ja seuraavalle kierrokselle siirrytään 3 ketjusilmukalla. Olen huomannut, että huomaamattomin kierroksen vaihtumiskohta tulee niin, että yhdistetään silmukat edellisen kierroksen ensimmäiseen pylvääseen eikä perinteisesti ketjusilmukkarivin 3. silmukkaan.
Viimeisellä kierroksella (20mm puuhelmessä 3krs ja 25mm helmessä 4krs) virkataan aina kaksi pylvästä yhteen. Minä virkkaan yhdistämiset niin, että tehdään pylväs viimeistä vetoa vaille valmiiksi, toinen samanlainen ja nämä yhdistetään yhteen. Kun jäljellä on neljä silmukkaa, pujotetaan helmi sisään. Alemmasta reiästä voi hiukan kurkkia, että pallo tulee suoraan ja reikä tulee oikeaan kohtaan, mutta ei hätää jos pallo hieman liikkuu koska sen siirtely onnistuu myös vielä pieniä määriä päättelyn jälkeenkin.
Ja tältä se näyttää valmiina. Kannattaa päätellä ensin tämä viimeiseksi virkattu pää, ja sen jälkeen kiristellä pallon aloituspää, niin saa kiristeltyä parhaiten kaikki löysät pois. Helpoin tapa saada pallo suoraan, on laittaa virkkuukoukku reiästä läpi ja suoristella sen mukaan virkattu osuus pallon päälle.
Nauha virkataan ketjusilmukoilla, omissa koruissani nauhan pituus on 150cm. Häntää kannattaa jättää n. 20cm helmien pujottelua varten.
Helmien sommittelu on minusta yksi kivoimpia korun teossa! Itse olen laittanut kaikkiin ihan pienet helmet päihin, minusta se antaa kiva ilmettä ja keventää korun ulkomuotoa.
Yksi tärkeimpiä asioita korun teossa on turvallisuus, koska helmet ovat sen kokoisia, että ne mahtuisivat lapsen suuhun. Minä olen laittanut koruihin ensimmäisen solmun heti helmien jälkeen, joka auttaa myös pitämään helmet kauniisti paikallaan eivätkä ne liiku pitkin nauhaa. Nauhan päättely paksuntaa myös päätä ja päättelykohdan päälle olen vielä tehnyt yhden solmun. Näin päätelty pää ei lähtisi repsottamaan ja solmu toimii vielä lisävarmistuksena helmille. Jo pelkän ketjusilmukkanauhan aloitussilmukka on sen verran suuri, ettei pienintä helmeä meinaa aina saada nauhaan kulkemaan. Aina kannattaa kuitenkin huolehtia ja tarkkailla korun kuntoa ja koskaan ei kannata lasta jättää yksin korun kanssa!
Koru valmiina, ihanan hempeät sävyt vai mitä!
Kuopus on ihastunut koruun ja tältä sen käyttö yleensä näyttää. Hän osaa korun jo kääntää selkäpuolelle, minulla kun on koru nykyään käytössä aina.
Kysy jos ohjeessa on epäselvyyksiä ja korjaa rohkeasti, jos huomaat virheitä, virkkaussanasto ja ohjeiden tekeminen ei ole minulle kovinkaan tuttua. Vinkkejä korujen tekoon saa antaa, itsekin huomaan aina jokaisen korun teossa jotain uutta! Myös kuvia valmiista, ohjeen mukaan tehdyistä koruista olisi kiva nähdä.